top of page

Εργαστήριο

Τουριστικού Σχεδιασμού

Ερευνας και Πολιτικής

 

Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Διευθυντής: Καθηγητής Αλέξιος Δέφνερ
 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

 

Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών

 

  • Αστική Ανάπλαση, Αναγέννηση & Ανάπτυξη (υποχρεωτικό μάθημα 10ου εξαμήνου)

 

Οι κύριοι στόχοι του μαθήματος είναι η κριτική αφομοίωση των βασικών χαρακτηριστικών του στρατηγικού σχεδιασμού και των στρατηγικών της ανάπλασης, της αναγέννησης και της ανάπτυξης των πόλεων, καθώς και η εξοικείωση με ορισμένες νέες ιδέες που σχετίζονται περισσότερο με τη σύγχρονη διεθνή εμπειρία. Η κύρια σκοπιμότητα του μαθήματος είναι η σύνδεση πολεοδομίας και αστικής ανάπτυξης (δυο από τις τρεις κύριες κατευθύνσεις το Τμήματος) σε σχέση με τη θεωρητική εμβάθυνση των ατόμων που ενδιαφέρονται, είτε να εργαστούν άμεσα, είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

 

  • Θεωρίες Σχεδιασμού (υποχρεωτικό μάθημα 3ου εξαμήνου)

Ο κύριος στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης σε σχέση με σημαντικά θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα του σχεδιασμού (planning). Η σκοπιμότητα του μαθήματος είναι η παροχή των απαραίτητων εισαγωγικών θεωρητικών γνώσεων, σε σχέση με πρακτικά ζητήματα, για τους τομείς της Πολεοδομίας και Χωροταξίας, που αποτελούν τις δυο (από τις τρεις) βασικές κατευθύνσεις του Τμήματος. Αυτές οι δυο διαστάσεις είναι επίκαιρες, διότι σε διεθνές επίπεδο βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η θεωρία ‘επιστρέφει’ σε στενή σύνδεση με την εφαρμογή / πρακτική, μετά από αρκετό διάστημα καταλυτικής κυριαρχίας της πρακτικής.

 

  • Μάρκετινγκ του Τόπου (μάθημα επιλογής 5ου, 7ου και 9ου εξαμήνου)

Το αντικείμενο ‘Μάρκετινγκ του Τόπου’ (ΜΤΤ), το οποίο σε διεθνές επίπεδο έχει έντονη παρουσία, αποτελεί μια καινοτομία για τα σύγχρονα ελληνικά ακαδημαϊκά και μη δεδομένα και έτσι αποτελεί ευκαιρία για τους φοιτητές/ριες του ΤΜΧΠΠΑ να γνωρίσουν κάτι νέο καθώς και να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις γνώσεις που θα λάβουν προκειμένου να τις καλλιεργήσουν στον επαγγελματικό τομέα. Η σκοπιμότητα του μαθήματος είναι ο συνδυασμός ζητημάτων Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Ανάπτυξης (δηλαδή των τριών βασικών κατευθύνσεων του Τμήματος) μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Η γεωγραφική διάσταση του ΜΤΤ αφορά κυρίως τις περιφέρειες και τις πόλεις. Στην τελευταία περίπτωση γίνεται λόγος για το μάρκετινγκ (και branding) πόλεων.

 

  • Σχεδιασμός Τουρισμού & Ελεύθερου Χρόνου (υποχρεωτικό μάθημα 9ου εξαμήνου)

Οι κύριοι στόχοι του μαθήματος είναι η κριτική αφομοίωση, αφενός, των γεωγραφικών παραγόντων που είναι σημαντικοί για τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, και, αφετέρου, των βασικών χαρακτηριστικών του στρατηγικού σχεδιασμού των αντίστοιχων δραστηριοτήτων με αναφορά στο ρόλο τόσο της ανθρώπινης δράσης όσο και της κοινωνικής δομής. Η κύρια σκοπιμότητα του μαθήματος είναι η ειδικευμένη γνώση των ατόμων που ενδιαφέρονται να εργαστούν τόσο ως πολεοδόμοι - χωροτάκτες, όσο και ως στελέχη φορέων και εταιριών σχετικών με δραστηριότητες τουρισμού και ελεύθερου χρόνου.

 

  • Σχεδιασμός και Διαχείριση Ειδικών Γεγονότων (μάθημα επιλογής 6ου, 8ου και 10ου εξαμήνου)

Το αντικείμενο ‘Σχεδιασμός και Διαχείριση Γεγονότων’ (ΣΔΓ) αποτελεί μια καινοτομία για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα (και ακαδημαϊκά) και, με βάση το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο ο ΣΔΓ έχει έντονη παρουσία τα τελευταία πέντε έτη, η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται, άρα και οι στόχοι του μαθήματος, αφορούν κυρίως δυο επίπεδα:

a) Το επίπεδο της ευκαιρίας και της δυνατότητας οι φοιτητές/ριες του ΤΜΧΠΠΑ να γνωρίσουν κάτι νέο και με υψηλό δείκτη ενεργού συμμετοχής και ανάπτυξης δράσεων από την πλευρά τους.

b) Το επίπεδο της αξιοποίησης των γνώσεων, σε συνδυασμό με τη βαθύτερη καλλιέργειά τους, και στον επαγγελματικό χώρο.

 Η σκοπιμότητα του μαθήματος είναι ο συνδυασμός ζητημάτων Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Ανάπτυξης (δηλαδή των τριών βασικών κατευθύνσεων του Τμήματος) μέσα από μια σύγχρονη οπτική. Η γεωγραφική διάσταση του ΣΔΓ αφορά κυρίως τις μεσαίες και μεγάλες πόλεις.

 

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"

 

 

Συμμετοχή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ"

 

  • Θεωρίες Σχεδιασμού και Χώρου (υποχρεωτικό μάθημα χειμερινού εξαμήνου)

Ο κύριος στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης σε σχέση με σημαντικά θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα του σχεδιασμού - προγραμματισμού (planning). Η σκοπιμότητα του μαθήματος είναι η εμβάθυνση σε θεωρητικά θέματα, αλλά και η επιδίωξη μιας πληρότητας στην κάλυψη των θεωριών σε στενή σύνδεση με ζητήματα της πράξης. Αυτές οι δυο διαστάσεις είναι επίκαιρες, διότι σε διεθνές επίπεδο βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η θεωρία ‘επιστρέφει’ σε στενή σύνδεση με την εφαρμογή / πρακτική, μετά από αρκετό διάστημα καταλυτικής κυριαρχίας της πρακτικής.

 

  • Πολεοδομική Πολιτική (υποχρεωτικό μάθημα χειμερινού εξαμήνου)

Το μάθημα καλύπτει ένα αντικείμενο που είναι κεντρικό για την πολεοδομία, ενώ παράλληλα έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη χωροταξία λόγω της αλληλεπίδρασης πολεοδομικής και χωροταξικής πολιτικής. Το μάθημα έχει θεωρητικό προσανατολισμό και αποβλέπει αφενός στην απόκτηση εξειδικευμένων και επίκαιρων γνώσεων και αφετέρου στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ερευνητικής ευαισθησίας των φοιτητών.

 

  • Ειδικά Θέματα Χωρικών Πολιτικών (υποχρεωτικό μάθημα εαρινού εξαμήνου)

Τα θέματα που καλύπτονται καλύπτουν κατ’ αρχάς το φάσμα πολεοδομίας-χωροταξίας. Καλύπτονται επίσης και άλλες χωρικές πολιτικές, όμορες προς αυτές στις οποίες εστιάζει το μάθημα (όπως η αστική σύνθεση, η περιβαλλοντική πολιτική και η πολιτική αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης) όσον αφορά τις διασυνδέσεις τους με τις πρώτες. Η θεματολογία των εισηγήσεων αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση. Το 2012-13 το περιεχόμενο του μαθήματος περιελάμβανε την προσέγγιση των παρακάτω θεμάτων:

  1. Περιβαλλοντικός σχεδιασμός πόλεων και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής

  2. Αστική διάχυση, εκτός σχεδίου δόμηση: Κριτική προσέγγιση.

  3. Αναφορικά με τις πόλεις, η κοινωνική συνοχή ή μπορεί ή δεν μπορεί να συνυπάρξει με τον ανταγωνισμό;

  4. Η πολιτική εδαφικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τάσεις και προοπτικές

  5. Η ελληνική πολεοδομική πολιτική κατά την τελευταία 20ετία (συνέχειες και ασυνέχειες)

  6. Το σύστημα χωρικού σχεδιασμού (σχεδίων) στην Ελλάδα: προβλήματα, αναγκαίες αλλαγές

  7. Βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας στη νέα προγραμματική περίοδο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ (2014-2020)

  8. Αίτια συρρίκνωσης των πόλεων

  9. Πολιτιστικός τουρισμός στη Μαγνησία (ορισμοί, πολιτιστικό απόθεμα, πολιτική, καινοτομία, master plan, δικτύωση πολιτιστικών προορισμών Μαγνησίας).

Στόχος είναι η εμβάθυνση σε ειδικά ζητήματα θεωρητικού ή εφαρμοσμένου χαρακτήρα που έχουν είτε διαχρονική σημασία και δομική βαρύτητα στις χωρικές πολιτικές, είτε είναι ιδιαίτερα επίκαιρα στην τρέχουσα περίοδο, με τρόπο που θα συμβάλει αφενός στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και αφετέρου στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ερευνητικής ευαισθησίας των φοιτητών. Γνώσεις που έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, ή στις βασικές σπουδές, ή ακόμα στο πλαίσιο εξω-πανεπιστημιακής (επαγγελματικής ή ερευνητικής) δραστηριότητας αποτελούν την αφετηρία του μαθήματος.

 

  • Δραστηριότητες Ελεύθερου Χρόνου & Αστική Αναγέννηση (μάθημα επιλογής εαρινού εξαμήνου)

Ο κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η κριτική αφομοίωση ζητημάτων ελεύθερου χρόνου (μια από τις τέσσερις κύριες λειτουργίες της πολεοδομίας, σύμφωνα με τη Χάρτα των Αθηνών) και η εμβάθυνση σε ζητήματα βιώσιμης αστικής αναγέννησης, καθώς και η εξοικείωση με ορισμένες νέες ιδέες που σχετίζονται περισσότερο με τη σύγχρονη διεθνή εμπειρία. Οι κύριοι στόχοι του μαθήματος είναι: α) η παροχή γνώσεων για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας στρατηγικών ελεύθερου χρόνου και βιώσιμης αστικής αναγέννησης, β) η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ανάλυση και αξιολόγηση των πολιτικών και το σχεδιασμό μιας αστικής στρατηγικής με επίκεντρο τις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου (τουρισμός-πολιτισμός-αθλητισμός-διασκέδαση) και με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, γ) η ειδικευμένη γνώση των ατόμων που ενδιαφέρονται να εργαστούν τόσο ως πολεοδόμοι-χωροτάκτες, όσο και ως στελέχη φορέων και εταιριών σχετικών με τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

Το μάθημα θα επικεντρωθεί σε αντικείμενα όπως: προσδιορισμός κριτηρίων για τη βιώσιμη αστική αναγέννηση, δημιουργική πόλη, πολιτιστικές περιοχές και αστική ανασυγκρότηση, ειδικοί χώροι (μουσεία, πολυκινηματογράφοι), σχεδιασμός για το χρόνο και τον ελεύθερο χρόνο στην πόλη, αθλητισμός και αστική ανασυγκρότηση,

σχέση ποιότητας ζωής και ελεύθερου χρόνου, επιπτώσεις της

κλιματικής αλλαγής.

bottom of page